Crew Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenme anı
SpaceX tarafından geliştirilen Crew Dragon uzay aracı, dikkatle düzenlenmiş bir dizi hareketle Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) kenetleniyor.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuyla birlikte istasyona nasıl yanaşılacağına dair sorular bir kez daha gündeme geldi.
Yerleştirme işlemi dikkatle hesaplanmış adımları içerir:
1- Fırlatma: Crew Dragon uzay aracı, SpaceX’in yeniden kullanılabilir Falcon-9 roketinin üzerinde uzaya fırlatılıyor. Araç, mürettebatlı bir görevin parçası olarak astronotları ISS’ye taşıyor.
2- Yörünge Yerleşimi:Araç, yörüngeye girdikten sonra kendisini ISS’ye hizalamak için bir dizi manevra aşamasından geçiyor.
3- Toplantı Aşaması: Uzay aracı bu aşamada yavaş yavaş uzay istasyonuna yaklaşıyor. Crew Dragon ve ISS’deki gelişmiş sensörler ve sistemler, konumlarını her zaman takip ediyor.
4- Otomatik Yerleştirme: Crew Dragon, NASA Yerleştirme Sistemi (NDS) adı verilen otomatik bir sistem içerir. Uzay aracı, istasyona otonom olarak kenetlenmek için sensörler, kameralar ve yazılım kullanıyor.
5- Kapatma İşlemi: Crew Dragon istasyona yaklaşırken yeni bir aşamaya giriyor. Uzay aracı, kendisini istasyondaki kenetlenme portuna hizalamak için dikkatlice hesaplanmış bir dizi hareket gerçekleştirir.
6- Yumuşak Yakalama: Bu, Crew Dragon ve ISS birbirine yakınlaştığında başlatılan bir aşamadır. Kenetlenme portuyla ilk temas, uzay aracının yumuşak yakalama halkası kullanılarak yapılır.
7- Sert Yakalama:Yumuşak yakalama onaylandıktan sonra bu aşama tamamlanır ve Crew Dragon ile uzay istasyonu arasında tam temas kurulur.
8- Basınçlandırma ve Sızdırmazlık: Kesin yakalama adımları onaylandıktan sonra, uzay aracı ile istasyon arasındaki boşluk olan girişe basınç uygulanır. Hem uzay aracının hem de istasyonun kapakları açılıyor. Böylece astronotlar ISS’ye geçebilecek.
9- Dünya’ya Dönüş:Görevlerinin sonunda astronotlar Crew Dragon’a döner ve Uluslararası Uzay İstasyonundan ayrılır.