Ekonomi

TESK Başkanı: Bağ-Kur prim ücretlerinde devlet desteği sağlanmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkarlar için 9 bin gün olan prim gün sayısının 7 bin 200 güne düşürülerek eşitleme müjdesi verildi ancak uygulanmadı. En çok zorlandığımız noktalardan biri de 4 bin 628 lira olan prim ücreti. Staj mağdurlarının sesini duyurmak ve Bağ-Kur prim ücretlerine devlet desteği sağlamak için geç kalınmamalı.”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik konusunda bir an önce düzenlenmesi gereken hususlar olduğunu belirtti. Bağ-Kur primli fiyatlarla staj mağdurlarının sesinin duyulması ve devlet desteğinin sağlanması gerektiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

“BİNLERCE İŞCİMİZ EMEKLİ OLMAK İSTİYOR: Meclis açıldıktan sonra gündeme gelen prim gün eşitleme efsanesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Sosyal güvenlikte norm birliği yani ikramiye günü eşitleme miti çok geç olmadan hayata geçirilmelidir. Meclis açıldıktan sonra birinci gündeme alınması gereken konulardan biri de 9 bin prim gün sayısının 7 bin 200’e denkleştirilmesi. -Kur emekli olmak için güzel haberler bekliyor. Emeklilikte prim gününe takılan mağdur esnafımızın unutulmaması ekonomik anlamda da devletimize faydalı olacaktır. Binlerce esnafımız haklarının kazanılması için bu müjdeli haberin gerçekleşmesini bekliyor. Staj mağdurlarının staj süresinin emeklilik sayılması mesleki eğitimin itibarını artırmaktadır. İnsanlar çocuklarını mesleki eğitime yönlendirirken herhangi bir hak kaybı olmayacağını bildikleri için orta kadro açığı büyük ölçüde kapanmış oluyor.

BAĞ-KUR PRİMLERİNİN EKLERİ VE ÖDEME KOLAYLIĞI OLMALIDIR: Kiralar, faturalar, akaryakıt, hammadde, yanındaki sigortalı çalışan, esnafımızın maliyeti çok arttı. Tatili, hafta sonu, özel günü olmayan esnafımız Bağ-Kur primlerini ödeyemez duruma geldi. Devlet bazında ve ödeme kolaylığı ile indirim gerçekleşirse esnafımızın emekliliği hayal olmaktan çıkacaktır. Primlerini sistemli bir şekilde ödeyebiliyor. Düzenli prim ödeme teşvik prim oranını yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarmak bile esnafımızı rahatlatıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu