Ekonomi

Tarım Cebi kullanıma açıldı… İlk uyarı verildi!

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “Kurbanlık alırken dikkat edin!” başlığıyla yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2023 yılı kurban hizmetlerinin uygulanmasına ilişkin tebliğ 25.05.2023 tarih ve 32201 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlığımız güvenli ve sağlıklı kurbanlık hayvanların satın alınması için her türlü tedbiri almıştır.

Bu çerçevede Bakanlığımız tarafından TÜRKVET’e kayıtlı hayvanların tıbbi, cins, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla “Tarım Cebi” uygulaması hazırlanmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. .

VATANDAŞLARIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN GEREKLİ TÜM ÖNLEMLER ALINMIŞTIR.

Kurban Bayramı’nın ardından Kurban Hizmetleri Komisyonu ve Hayvan Sağlığı ve Zabıta Kurulu kararları doğrultusunda hareket edilerek vatandaşların mağdur olmaması için bir dizi önlem alındı. İl merkezinde 18 Veteriner Hekim, 3 Veteriner Sağlık Teknisyeni, tüm ilçelerde ise satış yerleri ve yol denetimleri için her gün 1 Veteriner Hekim görevlendirilmektedir.

2023 Kurban Bayramı münasebetiyle ilimiz merkezi için Zone Trafik yan ahırlar alanı olarak bilinen hayvan pazarı şap hastalığı nedeniyle kapatılarak vatandaşlarımız hayvanlarını dükkânlardan alabileceklerdir. il merkezi ve köylerinde hayvancılık işletmeleri bulunmaktadır. Kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların taşıma belgeleri ve/veya Veteriner Sağlık Raporu aranmalıdır.

HAYVANLAR NE ZAMAN MAĞDUR SAYILACAK?

Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının garantisidir. Hayvan varlığının devamı açısından kurban olarak öncelikle erkek hayvanlar tercih edilmelidir.

Kurbanlık hayvan, deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşında olmalıdır. Ayrıca koyunlar bir yaşındakilerle şişmanlık ve gösteriş açısından birebir ise altı ayı tamamladıktan sonra kurban edilebilir.

 

Kurban edilecek hayvanın sağlıklı olması, organlarının tam olması ve iyi beslenmiş olması hem ibadet açısından hem de sağlık açısından değerlidir. Bunun için sakat, hasta, zayıf ve muhtaç, bir veya iki gözü kör, bir veya iki boynuzunun kökünden kırılmış, dili, kuyruğu, kulakları ve göğüslerinin yarısı kesilmiş, hepsi kesilerek kurban edilemez. dişleri veya birçok çürümüş hayvan. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı olması, topal olması, hafif hasta olması, kulağının delik veya yırtık olması, göğüslerinin bir kısmının olmaması kurban için bir sorun teşkil etmez.

ELDE EDİLEN ET KULLANIM ÖLÇÜSÜNE GÖRE PAKETLENMELİDİR

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler sıcak ve taze olduğu için 14-20 C de 5-6 saat dinlendirildikten sonra tüketim hedefine göre tasnif edilmelidir. Kıyma, kızarmış ve haşlanmış etler birbirinden ayrılmalıdır. Kullanım ölçülerine göre ambalajlanmalı ve +4 °C’de soğutulmalıdır.

Vatandaşlarımızın hayvan hastalıkları ile ilgili herhangi bir şüphe durumunda Sivas İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizle iletişime geçmeleri önemle rica olunur.”

pervari-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu